Φαρμακευτική στη Βουλγαρία, στο Πανεπιστήμιο Φαρμακευτικής στη Σόφια, το Pharmacy School - Sofia Medical University
     

Η Φαρμακευτική Σχολή στη Σόφια, είναι η πρώτη ιδρυθείσα σχολή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Βουλγαρία, το 1942.

Οργανικά εντάχθηκε στην Φυσικομαθηματική Σχολή της Σόφιας με βάση τον τομέα Χημείας.
Το 1950 με απόφαση του προεδρείου της Εθνοσυνέλευσης καθιερώνεται ως αυτόνομο τμήμα στην νεο-ϊδρυθείσα Ιατρική Ακαδημία. 

Κατά το πρώτο ακαδημαϊκό έτος 1951-1952 έχει 2 καθηγητές, 2 αναπληρωτές καθηγητές, 4 επίκουρους καθηγητές και 10 τεχνολόγους. Τα προβλήματα της εγκατάστασης (διάσπαρτη σε πολλά κτίρια) επιλύονται το 1992 με την οριστική εγκατάσταση σε αναβαθμισμένο, εκσυγχρονισμένο και ανασυγκροτημένο σημερινό κτίριο στην River Street 2, που αποτελεί και το σύμβολο της σχολής, στο κέντρο της πόλης της Σόφιας, ανάμεσα στον ναό του Αγ. Αλεξάνδρου Νέφσκι, της Εθνοσυνέλευσης και του μνημείου του ακαδημαϊκού «Βασίλ Λέφσκι».

Η Φαρμακευτική Σχολή διαθέτει 2 αίθουσες διδασκαλίες, 9 αίθουσες σεμιναρίων, 42 πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια, αίθουσα υπολογιστών, οργανωμένη βιβλιοθήκη, παράλληλα με την Κεντρική Βιβλιοθήκη Ιατρικής του Πανεπιστημίου «Κυρίλου και Μεθοδίου», τη βιβλιοθήκη της Σχολής Χημείας, και τη βιβλιοθήκη της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών.

Η διάρκεια του προγράμματος Φαρμακευτικής είναι πενταετής, που συνδυάζεται με εξειδικεύσεις: Βιομηχανική και Κλινική Φαρμακευτική, Φαρμακολογία, Φαρμακευτική Τεχνολογίας, ...
Η Φαρμακευτική Σχολή ακολουθεί πρόγραμμα σύμφωνα με τα πρότυπα της ευρωπαϊκής εκπαίδευσης και τις οδηγίες της Ε.Ε., περιλαμβάνοντας μαθήματα, διαλέξεις, εργαστήρια, εργασίες, πρακτική εξάσκηση και κατάρτιση μετά από κάθε εαρινό εξάμηνο.

Απο το 2007-2008 λειτουργεί πλήρες αγγλόφωνο πρόγραμμα. Η Φαρμακευτική Σχολή της Σόφιας προσφέρει στους απόφοιτους τη δυνατότητα απόκτησης διδακτορικού διπλώματος (PhD), στα ακόλουθα επιστημονικά πεδία:

  • Βιοφαρμακευτική, σκευάσματα τεχνολογίας
  • Φαρμακογνωσία
  • Τοξικολογία
  • Φαρμακευτική Χημεία και ανάλυση
  • Αναλυτική Χημεία

Η Φαρμακευτική Σχολή της Σόφιας έχει αναπτύξει σημαντική δράση και έργο στην έρευνα, μέσα από συνεχείς και εντατικές προσπάθειες, συμμετέχοντας σε διεθνή ερευνητικά έργα με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά ιδρύματα και ερευνητικά ινστιτούτα από Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία και άλλες χώρες.
Sofia) με τέσσερεις σχολές (Ιατρική, Οδοντιατρική, Φαρμακευτική, Δημόσιας Υγείας).

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
Η  εισαγωγή να στην Ιατρική σχολή, προϋποθέτει εξετάσεις στην αγγλική γλώσσα, στη βιολογία και στη χημεία.

ΤΡΟΠΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ

Για την εισαγωγή απαιτείται γραπτή εξέταση, στην Αγγλική γλώσσα, στην Βιολογία και στην Χημεία.
Προετοιμάζουμε με απόλυτη επιτυχία, όλους τους φοιτητές μας.

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ – ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΗ ΔΟΜΗ

Η Φαρμακευτική Σχολή στη Σόφια διαθέτει 6 τμήματα (Departments) από τα οποία τα 3 είναι προσανατολισμένα ακαδημαϊκά στα βασικά γνωστικά πεδία (Ανόργανη, Αναλυτική και Οργανική Χημεία, Φυσικοχημεία, Βοτανολογία και Μαθηματικά). Τα υπόλοιπα τμήματα παρέχουν εκπαίδευση σε ειδικά φαρμακευτικά πεδία (Φαρμακευτική τεχνολογία και Βιοφαρμακευτική, Φαρμακογνωσία – Φυτοχημεία, Φαρμακευτική Χημεία και Φαρμακευτική Ανάλυση, Φαρμακολογία και Τοξικολογία, Κοινωνική Φαρμακευτική). Τα Ιατρικά μαθήματα διδάσκονται από τα αντίστοιχα τμήματα της Ιατρικής Σχολής.
Το πρόγραμμα είναι δομημένο σύμφωνα με τις οδηγίες της Ε.Ε. σχετικά με την φαρμακευτική εκπαίδευση και η όλη λειτουργία σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρότυπο.

Η εκπαίδευση των φοιτητών συμπεριλαμβάνει πρακτικές εργαστηριακές εργασίες, διαλέξεις, σεμινάρια.
Το πρόγραμμα προβλέπει συμπληρωματικά θέματα, ώστε οι φοιτητές να υποστηριχθούν τόσο στον προσανατολισμό τους, όσο και στην εφαρμογή των. Έτσι μετά από κάθε εαρινό εξάμηνο προβλέπονται πρακτικές κατάρτισης εναρμονισμένες με το πρόγραμμα διδασκαλίας.

ΣΧΟΛΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ – ΕΡΕΥΝΑ, ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Η Σχολή Φαρμακευτικής στη Σόφια διεξάγει εντατική επιστημονική έρευνα, αντιμετωπίζοντας σύγχρονα προβλήματα που σχετίζονται με την προετοιμασία και τον χαρακτηρισμό (φαρμακολογικές – τοξικολογικές) των νέων συνθετικών και φυσικών φαρμακευτικών ουσιών, τις νέες μορφές δοσολογίας με την παρατεταμένη ή τροποποιημένη αποδέσμευση του φαρμάκου, τις μεθοδολογίες ανάλυσης, τυποποίησης, διαχείρισης.

Παράλληλα, παραδοσιακά η σχολή παρέχει τη δυνατότητα στους φοιτητές της να εργάζονται – με επίβλεψη – σε μικρά ερευνητικά προγράμματα, με τα αποτελέσματα να υποβάλλονται ετήσια σε Φοιτητικό Επιστημονικό Συνέδριο.

Υπάρχουν στενές συνεργασίες με τη Φαρμακευτκιή Επιστημονική Ένωση Βουλγάρων Φοιτητών (Bulgarian Students Pharmaceutical Scientific Society – BSPSS) που είναι μέλος της Διεθνούς IΡSF και της Ευρωπαϊκής EPSA και της ESFP (European Association of the Faculties of Pharmacy).

Η Φαρμακευτική Σχολή της Σόφιας είναι εταίρος στο πρόγραμμα SOCRATES-ERASMUS με 8 Φαρμακευτικές Ευρωπαϊκές Σχολές από 6 Ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, Γαλλία, Δανία).


ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ, ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΣΟΦΙΑΣ – ΔΙΔΑΚΤΡΑ
-ΑΓΓΛΟΦΩΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (COURSE) – 5 ΕΤΗ – 8.000 ΕΥΡΩ/ΕΤΟΣ
ΒΟΥΛΓΑΡΟΦΩΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ
PLOVDIV MEDICAL UNIVERSITY ΔΙΔΑΚΤΡΑ – 7.000 ΕΥΡΩ/ΕΤΟΣ
VARNA MEDICAL UNIVERSITY – 7.000 ΕΥΡΩ/ΕΤΟΣ

ΓΙΑΤΙ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ   

Η Σόφια είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας, με στρατηγική θέση στο κέντρο της Βαλκανικής Χερσονήσου με ιστορία που καλύπτει 2.400 χρόνια.
Βρίσκεται σε κοιλάδα περιβαλλόμενη από βουνά, με τρεις ορεινές διαβάσεις, βασικούς δρόμους από την αρχαιότητα, διασχιζόμενη από 3 ποταμάκια, τεχνητές λίμνες, φράγματα, αλλά και πολλές υδάτινες ιαματικές πηγές.

Η Σόφια συνδέει την Αδριατική Θάλασσα με την Κεντρική Ευρώπη, με τη Μαύρη Θάλασσα και το Αιγαίο Πέλαγος.
Είναι πόλη πολλών αρχιτεκτονικών ρυθμών, με δημόσια και ιδιωτικά κτήρια, Χριστιανικής, Βυζαντινής, Ρωμαϊκής, Μεσαιωνικής, Νέο-κλασσικής, Νέο-μπαρόκ, Νέο-ροκοκό, Νέο-αναγέννησης, Βιεννέζικης και Ανατολικής Φιλοσοφίας.

Σήμερα βιώνει την κατασκευή επιχειρηματικών περιοχών και συνοικιών με ουρανοξύστες γυάλινων προσόψεων αλλά και περιοχές κατοικιών για μεγαλοαστικά στρώματα, σε συνδυασμό με ανεξέλεγκτη ανοικοδόμηση.

ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ – ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΖΩΗ

Σπουδές στη Σόφια, σε μια πόλη με εκτεταμένες πράσινες ζώνες, με 4 κύρια πάρκα, αλλά και πολλά μικρότερα, ανάμεσά τους ο Δημοτικός Κήπος, ο Κήπος των Γιατρών, κ.λ.π., αλλά και τον μεγαλύτερο Εθνικό Δρυμό στα Βαλκάνια, το Φυσικό Πάρκο Βίτοσα.   

Θέατρα, Όπερα, Μπαλέτο, Φιλαρμονικές Ορχήστρες, Μουσεία Τέχνης, Εθνική Πινακοθήκη, Πολιτιστικά Ιδρύματα Κινηματογράφοι, κατακλύζονται από νεανικούς επισκέπτες. Οι Μουσειακές συλλογές της Σόφιας, υποδέχονται του φοιτητές των κλασικών σπουδών για εργασίες και μελέτες. 

Τα αξιοθέατα της Σόφιας ξεκουράζουν φοιτητές και νέους από το απαιτητικό εβδομαδιαίο πρόγραμμα.
Σπουδές στη Σόφια, που αποτελεί συγκοινωνιακό κόμβο της Βουλγαρίας με όλη την Ευρώπη (αεροπορικό, σιδηροδρομικό, οδικό), αλλά και εσωτερικό δίκτυο με λεωφορεία, τραμ, τρόλεϊ, μετρό.

Στυλάτα καταστήματα, café και εστιατόρια, ξενώνες νεότητας, ξενοδοχεία πέντε αστέρων, γαστριμαργικά στέκια για όλες τις αναζητήσεις, υπαίθρια παγοδρόμια, αυτοσχέδιες παραστάσεις δρόμου, νυχτερινή διασκέδαση, όλα σφίζουν από νεανικό παλμό και ζωή.

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ